Intuitiolla unelmista totta

Kun Riina Laaksonen oli pieni, hän unelmoi ryhtyvänsä isona delfiininhoitajaksi. Ei tullut Laaksosesta delfiininhoitajaa, vaan vähän toisenlaisten nisäkkäiden hoitaja. Laaksosella on valoisa ja sympaattinen hyvinvointistudio Lupaus Helsingin Hietalahdessa.

"Olen unelmatyössäni", 35-vuotias Laaksonen tokaisee uuden työpöytänsä äärellä. Lupaus avasi ovensa vuoden 2014 lopulla, ja tarjolla on personal trainer -palvelujen lisäksi apua ravitsemukseen ja elämänhallintaan.

Vauhdikas ja energinen Laaksonen oli edellisessä elämässään myynnin ja markkinoinnin ammattilainen, joka porskutti IT-maailmassa kuin delfiini vedessä. Päätyönsä ohella hän ohjasi yli kymmenen vuotta jumppia – ja unelmoi, että saisipa rakkaasta liikunnasta itselleen oikean ammatin.

Laaksonen piti unelmaansa hengissä suorittamalla liikunnanohjaajan koulutuksia. Hän kävi myös Trainer4You:n personal trainer -koulutuksen ja ravintovalmentajakoulutuksen. Syksyllä 2014 Laaksonen oli valmis realisoimaan unelmansa. Hän oli ollut juuri äitiyslomalla toisen lapsena kanssa, ja oli tullut aika palata töihin. Mutta bisnesmaailmaan ei ollutkaan enää paluuta.

"En voinut enää jatkaa. Minulla oli vahva tunne, että nyt on aika mennä elämässä eteenpäin. Uskoin itseeni sataprosenttisesti."

Laaksonen pisti kaiken ammattitaitonsa oman yrityksen perustamiseen: väsäsi kasoittain excel-laskelmia, mainosti itseään sosiaalisessa mediassa, jakoi esitteitä ja järjesti studiolla hyvinvointi-iltoja. Rummutus tuotti tulosta.

"Jouduin jo alkuvuodesta myymään ei-oota. Nyt olen palkannut kaksi työntekijää", Laaksonen sanoo tyytyväisenä. Hyvään alkuun hän näkee yhden syyn yli muiden: valtavan intohimon.

"Kun tekee sitä mitä rakastaa, niin ihmiset aistivat sen. Olen aina yhtä fiiliksissäni asiakkaiden tuloksista kuin he itse. Joskus kyyneliin asti."

Töissä tulevaisuuden alalla

Kysyntää laadukkaille personal trainer -palveluille riittää – ja tulee riittämään. Laaksonen sanoo olevansa tulevaisuuden alalla.

"Yli puolet suomalaisista aikuisista on ylipainoisia, eikä kroppaamme ole tehty istumaan tietokoneen edessä kahdeksaa tuntia päivässä. Yhä useampi voi huonosti kehossaan."

Laaksosen asiakaskunta koostuu tavallisista, eri-ikäisistä ja eri taustoista tulevista suomalaisista. Eniten asiakkaina on ruuhkavuosiaan eläviä pienten lasten vanhempia ja hektisessä työelämässä eteenpäin puskevia työmyyriä.

"Olen itse samassa tilanteessa, joten osaan ottaa treenejä tehdessäni huomioon heidän elämänsä haasteet."

Asiakkaan auttaminen on Laaksoselle paljon enemmän kuin vain treeniohjelman tekoa. Hän onkin erityisen tyytyväinen siihen, että Trainer4You-koulutus antoi mainiot eväät monipuoliseen sparraukseen."Trainer4Youlla kiinnitettiin huomiota treenin lisäksi ravintoon, lepoon ja mieleen. Jos joku osa-alue ei ole kunnossa, niin muissakin ilmenee ongelmia", Laaksonen sanoo. Etenkin mielen treenaaminen on penkkipunnerrusta ja proteiinipatukoita tärkeämpää."Kun muutos saadaan lähtemään omasta sisimmästä, niin silloin homma toimii parhaiten.

"Myös ruokavalion korjaaminen on olennainen osa muutosta – ruokaan liittyy nimittäin edelleen kasa vääriä uskomuksia. Monet puputtavat esimerkiksi proteiinia aivan liikaa. Moni laittaa yhtäläisyysmerkin proteiinin ja lihasten välille. Proteiini on kropalle raskas aine käsitellä, ja liika proteiini varastoituu aina rasvaksi. Tavalliset liikkujat eivät tarvitse proteiinilisiä."

Laaksonen on saavuttanut ison unelmansa, mutta matka on vasta alussa. Hän kouluttautuu parhaillaan mentaalivalmentajaksi voidakseen auttaa yhä paremmin asiakkaitaan.

"Mentaalivalmentaja auttaa, kun joku haluaa muutosta elämäänsä tai ottaa askeleen kohti parempaa tulevaisuutta. Valmentaja auttaa pääsemään tavoitteeseen, olipa se uusi työ tai poikaystävän löytäminen" Laaksonen sanoo.

Hänellä on yksi missio ylitse muiden, ja se missio on tärkeä: "Haluan tehdä suomalaisista terveemmän kansan."

Vaikka Laaksonen tekeekin nykyään suomalaisista terveempiä delfiinien sijaan, ei se lapsuuden ammattikaan kovin kaukana ollut. Laaksonen asui ja työskenteli nimittäin aikaisemmin Etelä-Afrikassa haavoittuneiden eläinten sairaalassa.

"Osaan letkuruokkia pingviinin."

Artikkelin kirjoittaja on toimittaja ja Helsingin Sanomien kolumnisti Anna von Hertzen.

Edellinen
Edellinen

Personal traineriksi opiskellut Nitta löysi itsensä hoitokodin liikuttajana

Seuraava
Seuraava

Maija Koskimäki tietää, miten teräsnainen treenaa