Kokemuksia Psyykkinen valmentaja -koulutuksesta

Toissa viikonloppuna käynnistyi Oulun kaikkein aikojen ensimmäinen Trainer4You Psyykkinen valmentaja –koulutusohjelma. Pitkään toivottu ja odotettu koulutus starttasi täydellä koulutusryhmällä ja tunnelma koulutuksen alkaessa oli joustavan virittynyt. Tässä Lasse Seppänen esittelee lyhyesti ensimmäisenä viikonloppuna käsiteltyjä aiheita sekä lopussa kommentteja koulutuksen muilta opiskelijoilta.

Psyykkisen valmentajakoulutuksen ensimmäisellä lähijaksolla syvennyttiin psyykkisen valmennuksen sekä koulutusohjelman viitekehyksen HOT:in eli hyväksymis– ja omistautumisterapian keskeisimpiin kulmakiviin. Viikonlopun aikana saatiin vastauksia isoon liutaan tärkeitä kysymyksiä:

  • Mitä psyykkinen valmennus on ja mitä se ei ole?

  • Mikä on suhdekehysteoria, johon HOT pohjautuu?

  • Mitkä ovat kuusi psykologisen joustavuuden osatekijää, jotka muodostuvat keskeisiksi harjoiteltaviksi taidoiksi koulutusohjelman aikana?

  • Kuinka opimme sellaisia käyttäytymismalleja, jotka vievät joko kohti tai pois omien arvojen mukaisesta elämästä?

  • Mikä tekee psyykkisestä valmennuksesta tutkitusti toimivaa ja mikä ei?

Psykologinen joustavuus

Psyykkisen valmennuksen saa helposti kuulostamaan vaikeasti käsiteltävältä ja teoreettiselta aihe-alueelta. Kun kyseessä on valmentajista ja ohjaajista koostuva kohderyhmä, on erityisen tärkeää, että aiheet voidaan viedä teoriasta käytäntöön. Tähän tavoitteeseen päästiinkin hienosti, sillä kahden päivän aikana koulutuksessa käytiin läpi useita yksilö, pari –ja ryhmäharjoituksia, joilla kehitettiin tulevien asiakkaiden kanssa hyödynnettäviä työkaluja, toimittiinpa sitten kuntokeskuksessa, lenkkipolulla tai kliinisemmässä ympäristössä.

Ensimmäisellä lähijaksolla saatiin myös valmiita malleja asiakkaan alkutilanteen kartoittamiseen, asiakkaan muutoksen esteiden tunnistamiseen ja kirkasta havainnointitaitoa konkreettisiin valmennustilanteisiin, jotta valmentaja osaa nähdä muutosta jarruttavat ydinhaasteet. Tällä pohjatyöllä luotiin valmiudet aloittaa psyykkinen valmennus harjoitusasiakkaan kanssa, jonka kanssa työskentely jatkuu koulutuksen loppuun saakka.

Kouluttajana lähijaksolla toimi psykologi, tohtorikoulutettava Katariina Keinonen. Katariinan lempeän rauhallinen persoona sekä ammattimainen, mutta sopivasti tilaa antava ote kouluttamiseen oli erityisen tykätty ja se sai paljon kehuja opiskelijoilta. Katariina piirsikin valmentajien mieleen sellaisen ihmiskuvan, jota valmentajan on hyödyllistä edustaa tehdessään myöhemmin psyykkistä valmennusta asiakkaidensa kanssa. Inhimillisyys, joustavuus, tavoite-orientoituneisuus ja ihmisläheisyys olivat läsnä Katariinan kouluttaessa. Juuri niitä ominaisuuksia tarvitaan psyykkisessä valmennuksessa.

Tässä hieman spontaaneja palautteita Oulun ryhmältä Psyykkinen valmentaja –koulutuksen ensimmäisestä lähijaksosta:

”On sitä melko rikas, kun saa koulunpenkillä pörrätä tällaisessa porukassa ja opissa. Kiitos timanttiselle jengille.”- Samppa –

”Kiitos minunkin puolesta. Mukava ja mielenkiintoinen viikonloppu hyvässä poppoossa. ”- Hanna –

”Oli kyllä ihan timanttinen viikonloppu.”- Salla –

”Kiitos teille kaikille lämpimästä vastaanotosta, vaikka liityin seuraan päivän myöhässä.”- Terhi –

”Energisoitunut olo koulutuksen jäljiltä. Kiitos kaikille!”- Maiju –

”Sydämellinen kiitos kaikille täältä napapiiriltä. Voimaantunut olo viikonlopun jäljiltä.”- Tiina –

”Kiitos kaikille seurasta, hyvä porukka meillä. Nähdään taas tammikuussa ja jos Iisalmessa pyörähdätte, tarjoan treenit. Tervetuloa!”

Tästä on upeaa jatkaa kouluttautumista!

T: Lasse Seppänen

Edellinen
Edellinen

Tyypin 2 diabetes ja liikuntaohjeet

Seuraava
Seuraava

Vaikuttavuusväittämät: Kuka valvoo vai valvooko kukaan? Osa 3