Kun kaikki meni niin kuin Strömsössä – 5 opetusta

Joskus kaikki menee niin kuin Strömsössä. Näin on käynyt myös personal trainer Antti Rossille, joka tässä kirjoituksessaan pohtii onnistumisen tunnusmerkkejä.

Viime vuoden loppupuolella sain yhteyden oton Minnalta. Minnan tavoitteena oli parantaa elämänlaatua ja pudottaa painoa pysyvästi. Minna on 47-vuotias perheen äiti, joka epäsäännöllisen syömisen ja vuorotyön takia oli kerryttänyt kymmeniä liikakiloja.

Tapasin Minnan henkilökohtaisesti alkukartoituksen merkeissä. Heti alkumetreiltä lähtien kemiamme kohtasivat ja Minnan asenne projektiin oli järkiperäinen. Hän ymmärsi, että kilot eivät olleet kertyneet yhdessä yössä ja oli valmis sitoutumaan projektiin kiireisestä arjesta huolimatta.Kerron nyt Minnan tapauksesta sekä siitä, miten personal trainer -valmennuksen avulla voidaan päästä loistaviin tuloksiin.

 

1. Tunnista haasteet

Valmennuksen haasteena oli se, että Minnalla oli taustallaan jo useampia laihdutusyrityksiä, jotka olivat kerta toisensa jälkeen epäonnistuneet. Epäonnistumiset olivat vaikuttaneet itsetuntoon sekä suhtautumiseen omaa kehoa kohtaan. Lisäksi pikadieetit olivat saaneen painon jojoilemaan. Tyypillistä noille dieeteille oli kaloreiden tiukka rajoittaminen ja yksipuolinen syöminen. Aluksi Minna olettikin, että totettaisimme tätä projektia samankaltaisin menetelmin.

2. Kuuntele

Kun halutaan saada tuloksia aikaan, on personal trainerin hyvä tehdä pohjatyö kunnolla ennen valmennuksen aloittamista. On tärkeä kuunnella mitä asiakkaalla on sanottavanaan. Kuuntelemalla asiakasta päästään perille tavoitteista ja toiveista sekä voidaan löytää asiakkaan ajatuksista ehkä jotakin sellaisia tarpeita, joita tämä ei itse havaitse.

3. Etene rauhassa

Kaikki mulle heti nyt -asenne ei tuota hyvää lopputulosta. Alkuun voidaan päästä kyllä hosumallakin, mutta usein käy niin, että kun vauhti hiipuu, ei olla ennätetty opetella edes yhtä asiaa kunnolla. Personal trainerin onkin hyvä lähteä opastamaan asiakastaan yhteen muutokseen kerrallaan. Näin teimme myös Minnan kohdalla.Valmennuksen alusta alkaen lähdimme korjaamaan pois dieetti-ajattelua – ei enää yhtäkään dieettiä, vaan tilalle pysyvien elämäntapojen opettelua, asia kerrallaan.Emme tehneet suuria muutoksia. Esimerkiksi ravinnon suhteen aloimme vain keskittyä syömään säännöllisesti. Ruokavalio pysyikin suurimmaksi osaksi vielä ennallaan. Pienillä muutoksilla pääsimme kuitenkin hyvään alkuun ja paino lähti kuin itsestään putoamaan.Muutos kohti pysyvien elämäntapojen opettelua voi alkaa näinkin kevyesti. Myöhemmin otimme tavoitteeksi muun muassa juoda riittävästi vettä sekä syödä enemmän kasviksia ja hedelmiä.

4. Opeta

Muutokset eivät tapahdu yhdessä yössä. Matkalla sattuu aina kompastumisia. Ne voivat olla joko pieniä tai suuria, riippuen myös siitä, miten asiaan suhtautuu. Usein asiakkaiden pelkona voi olla, että itsehillintä pettää ja sortuu syömään jotain mitä "ei pitäisi" – ja kaikki onkin mennyt sitten lopullisesti pieleen! Myös Minna oli asiasta huolissaan: "mitäs sitten jos käykin niin?"

Kun opetin Minnalle rentoa painonhallintaa, paino putosi jo ensimmäisen kahden kuukauden aikana viisi kiloa. Minna ihmetteli voiko tämä olla tosiaan näin yksinkertaista – "ja saan vielä syödäkin riittävästi näkemättä nälkää." Personal trainerin on hyvä jo alusta alkaen kertoa avoimesti asiakkaalle, että mitä pidempi matka on edessä, niin sitä useampia kertoja tulee todennäköisesti tapahtumaan kompastumisia. Lisäksi on hyvä tehdä selväksi, että pienet kompastumiset eivät kaada kelkkaan. Niitä sattuu kaikille.On parempi opettaa asiakasta olemaan armollinen itseään kohtaan. Elämään kuuluvat myös nautinnot. Samalla voi opettaa asiakkaalle itsehillinnän merkityksestä ja siitä, että herkkuja ei tarvitse kaksin käsin ahmia, vaan niitäkin voi nauttia kohtuudella.

5. Ole läsnä ja kannusta

Aikaisemmat pieleen menneet dieetit olivat saaneet Minnan suhtautumaan itseensä negatiivisesti. Hän kuvitteli, että hänet oli tuomittu lihavaksi. Vääristynyt kehonkuva vaikeutti liikkumaan lähtemistä. Lisäksi Minna kärsi kroonisista selkäkivuista, jotka hankaloittivat päivittäistä elämää. Minna tarvitsi myös henkistä tukea ja tsemppiä.

Ehdotin hänelle kuntosaliharjoittelun aloittamista. Salille lähtö oli Minnasta pelottavaa, mutta kerroin, että sali on vain yksi harjoittelumuoto, jota voisimme kokeilla. Tärkeää on liikkua sen mukaan mikä tuntuu omalta ja valita itselleen mieluisia liikuntamuotoja. Minna halusi lähteä salille kokeilemaan. Keräsimme yhdessä rohkeutta ja valitsimme ajan, jolloin salilla ei ollut ruuhkaa.

Ensimmäisen yhteisen salikäynnin jälkeen sain puhelinsoiton. Minna soitti ja kertoi, että on yhtä hymyä. Kaikki oli mennyt todella mukavasti. Minna sanoi, että tuntui, että suurin haaste oli voitettu yhdellä kertaa. Olin kuulemma osannut ottaa Minnan tunteet juuri oikein huomioon ja ensimmäinen salitreeni oli ollut sopivan kevyt. Tämä palaute antoi suuren kiitoksen myös omasta työstäni.

Liikunta auttaa valmennettavaa saamaan onnistumisen tunteita ja kokemuksen itsensä ylittämisestä. Itseluottamus kasvaa omien vahvuuksien löytyessä ja uusia taitoja oppiessa. Realistiset tavoitteet ja niiden saavuttaminen motivoivat jatkamaan. Kannustaminen ja kynnyksen madaltaminen vahvistavat siis valmennettavan itseluottamusta. Liikunnan ja oikean ravinnon avulla saavutetut tulokset näkyvät myös kropassa ja edistävät näin myönteistä minäkuvaa.

Minna on pudottanut kuluneen neljän kuukauden aikana painoaan yli 10 kg. Lisäksi kuntosaliharjoittelu on avannut uuden ulottuvuuden, ja Minnan selkäkivutkin ovat historiaa. Kehossa tapahtuneet muutokset ovat vahvistaneet Minnan itsetuntoa.

Matka jatkuu edelleen ja uudet tavoitteet on asetettu. Olemme opetelleet pysyviä elämäntapamuutoksia liikkumalla sopivasti ja ottamalla sopivan rennosti.

Muutama muistisääntö vielä

  • Löydä yhteinen sävel asiakkaan kanssa eli haastattele asiakasta huolella. Jos kemiat eivät kohtaa, valmennuksen teho heikkenee.

  • Opeta asiakkaalle rentoa painonhallintaa, pienin askelin.

  • Vahvista asiakkaan itseluottamusta onnistumisen kokemusten avulla.

  • Kuuntele asiakasta tämän huolissa ja neuvo miten toimia hankalissa tilanteessa.

Edellinen
Edellinen

Maija Koskimäki tietää, miten teräsnainen treenaa

Seuraava
Seuraava

Personal trainer -studion perustamisopas – Outi´s Personal Training Studio