Mikko Törmälehdon urakehitystarina: Voitossa valmennetaan hymyssä suin

Tässä artikkelissa Mikko Törmälehto kertoo oman personal trainer -tarinansa ja antaa neuvoja uusille ja tuleville personal trainereille. Artikkeli on osa Personal training – monien mahdollisuuksien ala -opasta. Oppaan pääset lataamaan täältä.Minun päätymiseni liikunta-alalle oli tietyllä tapaa itsestäänselvyys. Kuten niin monen muunkin liikunnallisen nuoren kohdalla, en oikein edes osannut ajatella muuta vaihtoehtoa kuin sen, että tekisin ”sitten isona” töitä liikunta-alalla. Sen sijaan päätymiseni kokopäiväiseksi personal traineriksi ei ollut alusta asti haaveenani.

Liikunnanohjausopintoja ja valmennusta Lapissa

Aloitin Rovaniemen ammattikorkeakoulussa liikunnanohjaajan opinnot vuonna 2004. Opinnoissani suuntauduin valmennukseen. Eniten innostuin kuormitusfysiologian, valmennuksen ja anatomian opinnoista. Opintojeni aikanakaan en ollut vielä aivan 100-prosenttisen varma, mitä haluaisin isona tehdä. Sen kuitenkin tiesin, että liikunta-ala on minun juttuni.Valmentamisen aloitin opintojeni aikana paikallisen judoseuran fysiikkavalmentajana. Valmensin kilpailevia junioreita kahden vuoden ajan. Arvokasta oppia tuli paljon, vaikka näin jälkikäteen arvioituna monen asian olisin voinut tehdä paljon tehokkaamminkin. Mutta jostakin on jokaisen aloitettava. Kuten joku fiksu on sanonut: ”Every pro was once an amateur. Every expert was once a beginner.” Fraasi jatkuu sanoin ”so dream big and start now!” Minä kyllä aloitin, mutta en osannut vieläkään unelmoida tarpeeksi.Kartutin valmennustietouttani suorittamalla valmentajan ammattitutkinnon Lapin Urheiluopistolla samaan aikaan ammattikorkeakouluopintojen kanssa. AMK:sta valmistuttuani valmentaminen jatkui yritysvalmennustehtävissä. Silloin tavallaan tein jo personal trainerin töitä, mutta valmennusmallit yrityskentässä eivät olleen niin intensiivisiä kuin perinteisessä personal trainingissa. Tein lukuisia kuntotestauksia, henkilökohtaisia harjoitusohjelmia ja vedin paljon luentoja yrityksille. Aiheina olivat muun muassa ravitsemus, uni ja lepo, harjoittelu sekä stressinhallinta.

Terveys- ja liikuntatieteitä osaamisen jatkoksi

En edelleenkään ollut varma siitä, mitä haluaisin tehdä ja mihin jatkossa suuntautuisin. Innokkuus itsensä kehittämiseen ja uuden oppimiseen oli kuitenkin suuri ja niinpä ryhdyin työni ohessa opiskelemaan terveystiedettä ja hain Jyväskylän liikuntatieteelliseen tiedekuntaan opiskelemaan liikuntapedagogiikkaa. Tuossa vaiheessa mietin myös valmennukseen syventymistä, mutta päädyin kuitenkin pedagogiikan opintoihin.Yliopisto-opintojen aikana aloitin myös kouluttajana Trainer4Youn hyvinvointi- (nykyään Kehittävän harjoittelun perusteet) ja kuntosalivalmentaja-koulutuksissa. Vaikka en liikunnanopettajaksi päätynytkään, eipä ollut pedagogiikan opinnoista mitään haittaa ajatellen nykyistä työtäni. Tein pro gradu -työni liikuntamotivaation ja fyysisen aktiivisuuden muutoksista – siis aiheesta, jota myös Trainer4Youn Personal trainer -koulutuksessa opiskellaan ja joka on personal trainerille erittäin tärkeä aihealue asiakkaan motivoinnin ymmärtämiseksi.

EasyFitistä Voittoon

Valmistumiseni jälkeen tein paljon koulutushommia Trainer4Youlle. Joulukuussa 2013 sain odottamattoman puhelun, kun kahvakuulamiehenä tunnettu Tuomo Kilpeläinen yllätti täysin puun takaa ja tarjosi minulle liikekumppaninsa Elina Ponton kanssa personal trainer -tiimivetäjän paikkaa heidän pian avautuvassa yrityksessään, Liikuntakeskus Voitossa. Tätä ennen päädyin kuitenkin personal traineriksi Oulun Ritaharjun EasyFitin pt-tiimiin ja ryhdyin hiljalleen brändäämään itseäni pt-kentällä sekä opiskelemaan lisää siellä tarvittavia taitoja.

Personal trainer -tiiminvetäjänä Voitossa

Tällä hetkellä toimin siis Liikuntakeskus Voiton personal trainer -tiimin vetäjänä. Meillä on tällä hetkellä yli 1500 jäsentä ja kolme personal traineria töissä. Pt-tiimin vetäjänä vastaan siitä, että toimintamme on ammattimaista ja toimimme nimenomaan tiiminä. Erinomaiset valmennusmallit mahdollistavat sen, että pystymme Voitossa tekemään paljon juuri sitä, mitä eniten haluamme eli valmentamaan.Itselläni on noin 25 valmennustuntia viikossa. Loput työajasta menee myyntiin, markkinointiin sekä asiakashallintaan. Tätä nykyä Voitossa meillä pyörii yhdeksän pienryhmävalmennusta. Vasta aloittaneella, tiimimme uudella jäsenellä Joonas Hakalallakin on hänelläkin valmennustunteja jo 22 viikossa.Mikko Törmälehto on Trainer4You-kouluttaja, liikuntatieteiden maisteri (LitM), liikunnanohjaaja (AMK) ja ammattivalmentaja. Tavoitteenani minulla on tehdä Voiton personal training -toiminnasta entistäkin suurempaa, tehokkaampaa, ammattimaisempaa tiimimme samalla laajentaen. Ammattimaisuutta tulee kehittää jatkuvasti, jos haluaa tällä alalla pysyä eturintamassa. Omalla kohdallani se tarkoittaa sitä, että minulla on koko ajan joku kirja tai koulutus työn alla.

Törmälehdon neuvot uusille ja tuleville personal trainereille

  1. Kouluttaudu ja kehitä itseäsi jatkuvasti. Lue kirjoja, tutkimuksia, laadukkaita blogeja ja suorita kursseja sekä koulutuksia.
  2. Verkostoidu. Etsi käsiisi itseäsi viisaampia ja opiskele heidän toimintatapojaan. Tarvittaessa tarjoudu maksamaan heidän opeistaan. Mieti keinoja, jotka hyödyttävät molempia eli tarjoa vaikka oravannahkakauppaa, jotta saat mitä tarvitset ja pystyt myös antamaan toiselle jotain, mitä hän tarvitsee.
  3. Opiskele nettimarkkinointia ja hyödynnä sen voimaa (Instagram, Facebook yms).
  4. Opiskele henkilöbrändäystä ja ryhdy miettimään, kuinka brändäät itseäsi.
  5. Maineesi on paras aseesi. Älä siis polta siltoja matkallasi. Pyri kaikessa toiminnassasi siihen, että ihmiset puhuvat sinusta hyvää. Personal trainingissa mikään ei ole tehokkaampaa kuin toimiva puskaradio.
  6. Opiskele laajasti eri harjoitusmetodeja. Jos vedät asiakkaallesi tabata-rääkin, peruskestävyysharjoituksen tai vaikka German Volume Trainingiä, niin pidä huoli, että olet selvillä, mihin nuo menetelmät perustuvat ja miltä kyseiset treenit tuntuvat.
  7. Ole asioiden suhteen tiukka, mutta kohtele asiakasta silkkihansikkain. Sovituista asioita täytyy pitää tiukasti kiinni, äläkä koskaan solvaa asiakasta tai hänen persoonaansa.
  8. Työssäsi myyt joka päivä maailman parasta tuotetta, sinua itseäsi. Usko tähän tuotteeseen ja opettele myymään sitä.
  9. Anna asiakkaallesi kotiläksyjä. Näet asiakastasi maksimissaan pari kolme kertaa viikossa. Se ei ole tarpeeksi, jos he haluavat kehittää uusia tapoja/rutiineja arkeen ja saavuttaa kovia tuloksia.
  10. Älä koskaan unohda hymyillä!

Lataa uusi opas Personal training – monien mahdollisuuksien ala

urapolku_kansi1

Edellinen
Edellinen

Mikko Niirasen tarina: personal trainer -yrittäjäksi vastoin kaikkia odotuksia

Seuraava
Seuraava

Hyödynnätkö ravintovalmentamisen koko potentiaalin?