Missä ovat elintapahoidon liikuntaosaajat?

Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tehty tutkimus osoittaa, että kestävyysharjoittelu, voimaharjoittelu ja sairauden mukaan kohdistettu terapeuttinen harjoittelu vaikuttavat positiivisesti kroonisesti sairaiden fyysiseen toimintakykyyn. Tutkimuksessa tarkasteltiin hoidollisesti suunnitellun liikunnan vaikutusta yli kahteenkymmeneen yleisimpään krooniseen sairauteen. Näitä olivat mm. nivelrikko, nivelreuma, sepelvaltimotauti, sydämen vajaatoiminta, tyypin 2 diabetes, syöpäsairaudet ja Alzheimerin tauti. Silti diagnoosipohjaisesti suunniteltua liikuntaa, tai liikuntaa ylipäätään, käytetään vain vähän tukena erilaisten sairauksien hoidossa ja ennaltaehkäisyssä. Miksi? Missä ovat osaajat?

Pula osaajista on todellinen

Nykyään yhä suurempi osa sekä liikunta- että terveydenhuoltoalan ammattilaisten asiakkaista painii jonkin elintapasairauden kanssa, tai on välittömässä riskissä sairastua. Yksi nopeimmin yleistyvistä elintapasairauksista Suomessa on tyypin 2 diabetes. Diabetesta sairastaa jo yli 500 000 suomalaista, joista noin 75 prosenttia sairastaa tyypin 2 diabetesta. Jos mikään ei muutu, arvioidaan diabetekseen sairastuneiden määrän jopa kaksinkertaistuvan seuraavan 10–15 vuoden aikana.Työikäisistä suomalaisista yli 2 miljoonaa on liikapainoisia (BMI yli 25 kg/m2). Heistä noin 650 000 on lihavia (BMI yli 30 kg/m2). Ongelma ei tietenkään ole itse lihavuus, vaan sen mukanaan tuomat liitännäissairaudet, joista tyypin 2 diabeteksen lisäksi vakavimpia ovat kohonnut verenpaine, rasva-aineenvaihdunnan häiriöt (kohonnut kolesteroli), valtimonkovettumatauti ja lopulta sepelvaltimotauti. Ongelman mittakaavaa kuvaa se, että peräti 37 prosenttia suomalaisista kuolee verenkiertoelinten sairauksiin.Mainitut luvut ovat hurjia ja sairaudet vakavia. Valmentajan näkökulmasta on hyvä muistaa, että joukkoon mahtuu monenlaisia tapauksia. Osa tarvitsee apua turvallisen liikunnan aloittamiseen, osalle liikunta on jo arkipäivää ja osa treenaa hyvinkin tavoitteellisesti. Joillekin sairaus aiheuttaa enemmän haasteita ja joidenkin kohdalla ne on hyvä huomioida muun liikunta-ohjauksen ja valmennuksen ohella. Tärkeintä onkin tunnistaa, miten sairastumisriskissä olevien sairauksia voidaan ennaltaehkäistä liikunnan keinoin ja miten diagnoosipohjaista liikunta-ohjausta toteutetaan jo sairastuneiden kanssa. Tämän jälkeen tieto voidaan sulauttaa osaksi motivoivaa ja antoisaa valmennusta.Juuri tässä piilee homman juju: terveysvalmennuksen erikoisosaaja osaa valmentaa ihmisiä niin, että sairaudet otetaan ohjelmoinnissa huomioon, mutta valmennuksen keskipisteenä on ihminen itse: hänen tavoitteensa mielenkiinnonkohteensa ja mieltymyksensä. Mikä olisi hienompaa, kuin auttaa henkilöä pääsemään tavoitteisiinsa tai ylipäätään löytämään liikunnan ilon itselle mieluisasta lajista - olipa hänellä jokin elintapasairaus tai ei.

Ammattilaiselta vaaditaan erikoistumista

Olemme siis tilanteessa, jossa toisaalta krooniset sairaudet koskettavat yhä useampaa meistä joko suoraan tai epäsuorasti, ja toisaalta olemme ymmärtäneet liikunnan hyödyt näiden sairauksien hoitamisessa ja ennaltaehkäisyssä. Nyt tarvitaan asiaan erikoistuneita liikunta-alan ammattilaisia, joilla on vankka perusosaaminen, sekä riittävät tiedot ja -taidot elintapaneuvonnan perusteista sekä eri elintapasairauksien diagnooseihin pohjautuvasta liikunta- ja ravitsemusneuvonnasta. Vain riittävän tiedon kautta ohjaaminen voi olla tuloksekasta ja turvallista.Jyväskylän yliopiston tiedotteessa fysioterapeutti Tero Pasanen toteaa: “Toivomme, että tämä artikkeli muistuttaa kaikkia terveys- ja liikunta-alojen ammattilaisia räätälöimään sopivaa liikuntaharjoittelua entistäkin enemmän kroonisesti sairaille potilailleen. Tämä pätee myös tilanteissa, joissa terapeuttisella harjoittelulla ei hoideta sairautta vaan pyritään ehkäisemään toimintakyvyn vajautta”. Me Trainer4Youlla pyrimme vastaamaan tähän haasteeseen.

Tutustu Terveysvalmentaja -koulutukseen

 Olemme luoneet yhdessä alansa huippuammattilaisten kanssa liikunta- ja terveysalan ammattilaisille jatkokoulutuksen, joka antaa ajantasaisen ja näyttöön perustuvan ymmärryksen siitä, miten eri elintapasairauksiin voidaan tuloksekkaasti vaikuttaa liikunnan ja ravitsemuksen keinoin. Koulutus pureutuu yleisimpien elintapasairauksien etiologiaan (syyoppi) ja patologiaan (tautioppi) ja sitä kautta niiden ennaltaehkäisyyn. Koulutus siis antaa riittävät, tutkimukseen ja näyttöön perustuvat tiedot elintapasairaiden tai sairastumisriskissä olevien turvalliseen ja tuloksekkaaseen liikuntaohjaukseen.

Nyt on aika toimia

Ensimmäiset terveysvalmennukseen erikoistuneet ammattilaiset valmistuivat tässä kuussa Espoon koulutusryhmästä. Koulutukseen osallistui niin personal trainereita, terveydenhoitajia kuin apteekkihenkilökuntaakin. Koska elintapasairauksien lisääntyminen on monisyinen ongelma, sen ratkaisemiseen tarvitaan monen alan ammattilaisia. Trainer4You Terveysvalmentajakoulutus antaa valmiudet elintapasairauksien kohtaamiseen asiakastyössä. Terveysvalmennukseen erikoistunut liikunta-alan ammattilainen voi toimia niin osana ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa kuin kuntouttavaa terveydenhuoltoa moniammatillisessa työympäristössä fysioterapeuttien, lääkäreiden ja sairaanhoitajien kanssa. Vastaavasti esimerkiksi aiheessa jatkokouluttautunut personal trainer voi erikoistua valmentamaan asiakkaita, joilla jokin elintapasairaus on mahdollisesti puhkeamassa tai jo puhjennut. Kentällä odottaa satoja tuhansia potentiaalisia asiakkaita. Kysymys kuuluu - kuka heitä tällä hetkellä palvelee? Entä huomenna?

Edellinen
Edellinen

Erityisruokavaliot ja valmentajan vastuu

Seuraava
Seuraava

Mitä on psykologinen joustavuus ja HOT?