Nuori aikuinen ostaa tofua, jos se on helppoa, halpaa ja täyttävää

Terveysseikat ovat toissijaisia. Nuoret aikuiset ostavat tofua, jos se on helppoa, halpaa ja täyttävää, kertoo Cornellin ylipiston tutkimus.Ketkä päättävät, mitä tulevaisuuden perheet syövät? Nykypäivän nuoret tietysti.Kuluttajakäyttäytymiseen erikoistunut professori Brian Wansink ja kollegat selvittivät, miten saada nuoret naiset käyttämään enemmän tofua ruoanlaitossa.Tofu on soijamaidosta juoksettamalla tehty ruoka-aine, joka sisältää runsaasti proteiinia, kalsiumia ja sinkkiä. Sitä suositetaan ympäristölle ystävällisempänä vaihtoehtona lihalle.Tutkimukseen otti osaa 502 naista. Osa heistä käytti tofua ruoanlaitossa, osalle se olis vieras ruoka-aine. Naiset olivat 25–32-vuotiaita.Ne, jotka käyttivät tofua ruoanlaitossa, pitivät sitä helppona, edullisena ja täyttävänä. Sen ajateltiin sopivan ruoanlaittoon siinä missä kanankin, erona lähinnä tofun parempi säilyvyys. Terveyssyitä pidettiin toisarvoisena.Ne, jotka eivät käyttäneet tofua, kuvittelivat sen olevan kallista ja vaikeasti valmistettavaa. Tofun arvioitiin maksavan enemmän kuin naudanlihan. (Suomessa tofun kilohinta liukuu tavallisesti noin 5–12 euron välillä, riippuen tuotteesta ja valmistajasta.)Mielenkiintoista oli tutkijoiden mukaan se, mikä sai naiset kiinnostumaan tofusta. Se ei ollut tofun terveellisyys, vaan hintaa ja valmistusta koskevien harhaluulojen oikaisu.Puolet naisista kiinnostui kokeilemaan tofua, kun heille kerrottiin sen todellinen hinta, näytettiin helppo resepti ja kerrottiin tofun ”valmistuvan samoin kuin kanan”. Sen sijaan vain joka kymmenes sanoi harkitsevansa tofun käyttöä, kun kuuli, että tofu sisältää runsaasti kalsiumia, proteiinia, eikä ollenkaan kolesterolia.Brian Wansink vinkkaa, että jos haluat saada ystäväsi kokeilemaan tofua, älä takerru terveysseikkoihin, vaan nosta esiin sen hinta ja käytännöllisyys ruoanlaitossa.Tutkijoiden mukaan sama koskee terveysalan ammattilaisia yleensä, jotka pyrkitävät vaikuttamaan asiakkaidensa ruokailutottumuksiin. Terveyshyötyjen korostamisen sijaan voi olla tehokkaampaa puuttua niihin seikkoihin, jotka on hyvien valintojen esteenä.Tutkimuksen julkaisi Eating Behaviors

Edellinen
Edellinen

Samuli Mäenpää aloittaa Myllykankaan kylän personal trainerina

Seuraava
Seuraava

Suomalainen metalliyhtye sai ravintovalmentajan