Ravitsemuspsykologia, ruokavalio-ohjauksen kulmakivi

Isolla osalla asiakkaista on haasteita elämänhallinnan kanssa, sanoo Jonna Heinonen. Näissä tapauksissa ravitsemuspsykologian osaamisesta on suurta apua.Valmentaja tarvitsee usein myös psykologian osaamista työskennellessään asiakkaan kanssa. Arvioiden mukaan elämäntapamuutoksessa ja painonpudotuksessa työstä jopa 80 prosenttia liittyy psykologiaan ja vain 20 prosenttia siihen, mitä lautaselle laitetaan. Ravitsemuspsykologia tarjoaa käytännönläheisiä työkaluja valmennustyöhön.Ravitsemuspsykologia käsitteenä on liikkuva. Aihetta ei Suomessa voi opiskella pääaineena yliopistossa, vaan sitä pitää lähestyä psykologiaopintojen kautta. Jonna Heinonen on Itä-Suomen yliopistosta valmistuva ravitsemusterapeutti ja toimii myös kouluttajana Trainer4Youlla. Hän on erikoistunut ravitsemuspsykologiaan. Oma mielenkiinto aiheeseen heräsi kasvavan lihavuusongelman kautta."Ihmisillä on paljon tietoa ravitsemuksesta ja sen merkityksestä terveyteen. Silti sekä lihavuusongelma, että elintapasairaudet lisääntyvät. Opintojeni myötä ymmärsin, että kyseessä on hyvin usein korvien välinen ongelma. Elämäntapamuutokseen lähdetään usein miettimättä sitä, mitkä tekijät voivat estää muutoksen, eikä niihin näin ollen osata varautua. On esimerkiksi tärkeää tiedostaa miksi syömme. Mikä laukaisee halun syödä, vaikka kyseessä ei olisi fysiologinen nälkä?" Jonna pohtii.

Personal trainer hyötyy ravitsemuspsykologian osaamisesta

Usein asiakkaat virheellisesti kuvittelevat, että ravitsemuspsykologia on jonkinlaista psykoterapiaa. Näin ei ole. Ravitsemuspsykologia on hyvin konkreettista ja käytännönläheistä. Ravitsemuspsykologian avulla asiakasta voidaan kannustaa ottamaan vastuu omasta elämästään."Tyypillistä on asiakkaan mielikuva, että terapeutti tekee muutokset. Mutta asiakas on se, joka joutuu tekemään työn. Ravitsemuspsykologia kuitenkin sitouttaa asiakkaan valmennukseen. Valmentaja tarjoaa työkalut mutta asiakas itse joutuu hommiin", Jonna kuvailee prosessia.Ravitsemuspsykologiassa tutustutaan ruokatottumuksia ohjaaviin psykologisiin tekijöihin ja siihen, miten tekijöitä voi ja kannattaa hyödyntää ravitsemusterapiassa ja -neuvonnassa. Jonna on sitä mieltä, että myös personal trainerit hyötyisivät ravitsemuspsykologian opiskelusta."Isolla osalla asiakkaista on jonkinlaisia haasteita elämänhallinnan kanssa. Silloin valmennuksesta 80–90 prosenttia on psykologian puolella. Ravitsemuspsykologialla onkin merkittävä rooli, kun ajatusmalleja lähdetään muuttamaan. Tiedostamisen avulla voimme oppia tekemään parempia valintoja esimerkiksi ruokakaupassa", Jonna sanoo.


Kiinnostaako aihepiiri? Lue Jonna Heinosen Ravitsemusmuutoksen esteet -artikkelisarja, joka valottaa ravitsemuspsykologian roolia ravintovalmennuksessa. Artikkelisarja on maksuton. Ravitsemuspsykologia on myös yksi Trainer4You Ravintovalmentaja -koulutuksen kantavista teemoista.

Edellinen
Edellinen

Huippupesäpalloilijasta personal traineriksi

Seuraava
Seuraava

Fysiikkavalmentaja Juha-Matti Aaltola: Punainen lanka löytyi personal training -osaamisesta