Fiilis Asemalla on iloisen pirskahteleva. Ei varmasti vähiten sen vuoksi, että pitkään omasta hyvinvointialan yrityksestä haaveilleet naiset ovat päässeet työskentelemään yhdessä intohimonsa kohteen, liikunnan ja terveyden edistämisen parissa.

Toinen ilon aihe on varmasti se, että vuosi sitten startannut liiketoiminta on jo nyt kannattavalla sekä vakaalla pohjalla.

Ilman ponnistelua menestys ei kuitenkaan ole tullut. Tuula kouluttautui ennen Aseman perustamista Trainer4You Hyvinvointivalmentajaksi (nykyään Kehittävän harjoittelun perusteet), kuntosalivalmentajaksi ja personal traineriksi.

Tanjakin kouluttautui ensin hyvinvointivalmentajaksi ja sen jälkeen ravintovalmentajaksi, mutta jo opintojen aikana palo oman hyvinvointikeskuksen perustamisesta sai yliotteen. Näin ollen samassa työpaikassa sairaanhoitajina työskennelleet naiset päättivät pistää tuumasta toimeksi ja perustaa kauan haaveilemansa kuntokeskuksen.

Virallisesti Asema rekisteröitiin yritykseksi 15.1.2015 ja avajaisia vietettiin jo 28.2. Nyt jäseniä vajaan kolmensadan neliön kokoisella keskuksella on noin 300, johon voi laskea vielä päälle salin ulkopuolella vedettävät ryhmät. Työ ei olekaan jämähtänyt neljän seinän sisälle, vaan ryhmiä ohjataan ainakin Raahe Opiston, Oulaisten Naisvoimistelijoiden sekä Hotelli Sanin kumppaneina.

Aseman jengi

Aseman naisyrittäjätiimin roolitus on harvinaisen kirkas. Selkeät tehtävänjaot ovat syntyneet luontevasti kunkin koulutus- ja osaamistaustan, kiinnostuksen sekä luonteenpiirteiden pohjalta. Millainen porukka sitten Hyvinvointikeskus Asemaa pyörittää. Tässä he ovat, energiset naiset Aseman takana.

Tuula – personal trainer sairaanhoitajan taustoilla

“Olen viisikymppinen nainen. Aikaisemmin olen työskennellyt sairaanhoitajana ja opettajana, mutta liikunta-ala on kuitenkin aina vetänyt minua puoleensa. Aikaisempien ammattien johdosta terveys nousee aina ykköseksi, silloin kun puhun liikunnan ja ruokavalion merkityksestä. Tykkään liikkua ja liikuttaa ihmisiä ulkona mutta myös salilla. Ohjaan ryhmäliikuntaa ja myös yksilöasiakkaita sekä toteutan ravintovalmennusta ryhmille ja yksilöille.

“Eniten nautin työssäni siitä, että saan innostettua ihmiset liikkumaan ja jopa nauttimaan liikunnasta. Pt:nä ja ravintovalmentajana kykenen hyödyntämään valtavasti aikaisempia ammattejani ja pystyn antamaan turvallista neuvontaa sekä valmennusta asiakkailleni.

“Työpäiväni alkavat normaalisti klo 6–7 aikaan ja työskentelen Asemalla ohjaus- ja valmennustehtävien parissa klo 17–18 saakka. Siihen on useina iltoina päälle vielä ryhmien ohjaukset, joten päivä jatkuu usein jopa iltayhdeksään. Välillä olo on kieltämättä väsynyt, mutta ihan eri tavalla aikaisempaan työhön verrattuna. Kun saa tehdä omaa juttua ja jakaa ihmisille hyvää paremman terveyden sekä kunnon muodossa, jää fyysinen väsymys usein kokonaan huomaamatta.

“Olen päättämässä Oulun markkinointi-instituutissa liikunta-alan yrittäjän opintoja, joihin lähdin saadakseni vankemman tietopohjan yrittäjyyteen. Koenkin saaneeni sieltä paljon uutta virtaa ja tukea yrityksemme tulevaisuuden rakentamiseksi.”

Tanja – ravintovalmentaja psykiatrisen sairaanhoitajan taustoilla

“Olen pian 40 vuotta täyttävä, paljasjalkainen Kalajokinen, kolmen lapsen äiti. Aikaisemmin olen työskennellyt ensihoitajana Kalajoella, mutta olen omannut aina suuren mielenkiinnon ja intohimon ravitsemusta ja psykologiaa kohtaan. Varmaankin osaltaan siksi tuli luettua psykiatrisen sairaanhoitajan paperit.

“Ravitsemusterapia ei teoreettisuutensa vuoksi ole tuntunut omalta jutultani, sillä tykkään toimia käytännöllisemmin ylipainoisten ja vasta-alkajien parissa. Juuri sen vuoksi päätinkin lähteä mukaan Trainer4Youn ravintovalmentajakoulutukseen, joka toiminnallisen otteensa vuoksi tuntui sopivimmalta vaihtoehdolta tarpeeseeni. Koulutus vastasikin – tai itse asiassa ylitti odotukseni – ja antoi juuri sellaista osaamista sekä työkaluja, joita nykyisessä työssäni tarvitsen.

“Vedän Asemalla sekä kumppaniemme tiloissa Ruokaremontti-ryhmiä ja ravitsemuksen sekä liikunnan valmennuksia. Kouluttauduin syksyn aikana myös personal traineriksi, joka on antanut varmuutta asiakkaiden liikuntaneuvontaan. Mentaalivalmennusta olen opiskellut verkko-opintoina ja niiden jatkaminen on seuraava projektini, jonka lisäksi haaveilen myös ravitsemustieteiden perusteiden opiskelemisesta jossakin vaiheessa.”

Elina – liikunnan ammattitutkinto täydentää personal trainer -osaamista

Tiimin kuopus Elina on 23-vuotias innokas liikkuja. Hän on opiskellut aikaisemmin parturi-kampaajaksi, jonka jälkeen liikunta sekä asiakkaiden terveysvalmennus vei kuitenkin mennessään.

“Opintojen jälkeen mietin reilun vuoden verran, mitä haluaisin tehdä ammatikseni ja aika nopeasti huomasin, että liikunta-ala voisi olla minun juttuni. Hain Virpiniemeen liikunnan ammattitutkinto-koulutukseen. Opintojen aikana suoritin erilaisia kursseja, jotta saisin paljon erilaista kokemusta erilaisista liikuntalajeista (mm. Crossfit-alkeiskurssi, kuntonyrkkeilyohjaaja, voimanoston perusteet). Kävin myös kuntosaliohjaajakoulutuksen, josta sain paljon uusia vinkkejä kuntosaliharjoitteluun sekä ohjelmien laadintaan.

“Olen ihan vastikään valmistunut personal traineriksi Trainer4Youlta, enkä voi olla muuta kuin tyytyväinen koulutukseen ja kouluttajiin. Voisi sanoa, että se oli tähän saumaan kuin kirsikka kakun päälle ja antoi minulle paljon uutta tieto-taitoa sekä intoa ja varmisti sen, että tämä on tosiaan sitä, mitä haluan tehdä ammatikseni. Haluni auttaa sekä motivoida ihmisiä parempaan elämäntapaan on suuri ja koen löytäneeni kutsumukseni työskennellessäni terveyden personal trainerina Asemalla.”

Terveydenhuoltoalan pohjakoulutus ja personal trainer -osaaminen on lyömätön yhdistelmä

Tuula ja Tanja kokevat terveydenhuoltoalan pohjakoulutuksen sekä työkokemuksen ja personal trainer –osaamisen tukevan toisiaan täydellisesti. Kun terveydenhuoltoalan pohjakoulutus on opettanut pohjatiedot anatomiasta, sairauksista ja niiden diagnostiikasta sekä hoitotyöstä, auttoi personal trainer -koulutus viemään anatomian käytäntöön sekä opetti terveys- ja kuntoliikunnan annostelun, suunnittelun ja toteutuksen tieto-taidon perusteet. Lisäksi he kokivat saaneensa koulutuksesta paljon uutta tietoa kestävyys-, liikkuvuus- ja lihaskuntoharjoittelusta, kuntotestauksesta, harjoittelun ohjelmoinnista, ravintovalmennuksesta, myynnistä ja markkinoinnista, tuotteistamisesta, pt-liiketoiminnan käynnistämisestä ja pyörittämisestä, diagnoosipohjaisesta liikunta- ja ravitsemusneuvonnasta, erityistapausten harjoittelun erityispiirteistä sekä kuntouttavasta harjoittelusta.

asema-01

Ennakoiva ote terveyden hoitamiseen

“Työnantajien olisi hyvä oivaltaa se, että liikunnasta ja ravinnosta huolehtiminen toisi työntekijälle paljon vireitä työvuosia ja vähentäisi sairauspoissaoloja huomattavasti. Kalajoella tämä onkin todella hyvin huomioitu, eli meillä on paljon yritysasiakkaita, jotka maksavat työntekijöidensä salikäynneistä, ohjelmista sekä ravintovalmennuksista tuntuvan osan”, Tuula kertoo tyytyväisenä.

“Kun vielä saisi työaikaa käyttää tietyn tuntimäärän viikossa ohjattuun liikuntaan, se olisi hyvä asia kaikkia osapuolia ajatellen. Liikunnan ja ravinnon merkityksestä olisi hyvä puhua työnantajien lisäksi myös työntekijöille, että asia oivallettaisiin ajoissa ja näin vältyttäisiin kansansairauksilta ja liikunnan aloittamisesta tulisi maltillista ja harkittua”, Tanja komppaa vierestä.

Haaveet on tehty toteutettavaksi

“Jokainen haaveilee jostakin, mutta usein asia jää sille asteelle, että jämähdetään tuttuun ja turvalliseen ja unelma jää toteuttamatta. Jos haave on kuitenkin realistinen ja sellainen, että sen voi toteuttaa, niin miksipä sitä ei yrittäisi toteuttaa”, Tuula muistelee hymyssä suin Aseman perustamista edeltänyttä henkistä kamppailua.

“Aina voi ainakin yrittää viedä asiaa eteenpäin ja jos sitten huomaa, että ajatus on täysin tuhoon tuomittu, niin ei sitä kovin korkealta pääse putoamaan. Voipahan ainakin onnitella itseään siitä, että on ainakin yrittänyt”, Tanja täydentää yhtiökumppaniaan.

Riku Aalto
Artikkelin kirjoittaja on Riku Aalto, Trainer4Youn perustajajäsen ja personal trainingin uranuurtaja Suomessa.

“Kaikkia haaveita ei varmasti ole tarkoituskaan toteuttaa. Jos olet kuitenkin puntaroinut ja pohtinut jo pitkään ja tiedät kykeneväsi sen totuttamiseen, niin ota rohkeasti ensimmäinen askel ja hyppää hetkeksi tuntemattomaan. Jos sinä et toteuta unelmaasi, joku muu tekee sen, eikä ideasi ole enää sen jälkeen kovinkaan uniikki. Aina ei tarvitse olla niin tasaista ja tavallista, vaan joskus pitää uskaltaa tehdä jotain rohkeaa sekä intohimoista. Parhaassa tapauksessa voit kiittää siitä itseäsi loppuelämäsi ajan”, Aseman naiset tykittävät kuin yhdestä suusta.


Lataa Terveyden edistämisen ammattilainen -opas Trainer4You-tietopankista

Terveyden edistämisen ammattilainen

Oppaassa käsiteltäviä aiheita ovat mm.

  • Oikein annosteltu liikunta on parasta lääkettä
  • Pippa Laukka: kenen terveys kestää liikkumattomuutta?
  • Personal trainer on terveyden edistämisen ammattilainen
  • Case: Lääkäriasema Aava panostaa ennakoivaan terveydenhuoltoon

Mikä ihmeen Trainer4You-tietopankki?

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here