Laatu ja asiantuntijuus koulutuksessa

Liikunta alaa ja erityisesti personal trainer -toimintaa on joskus luonnehdittu villiksi ja kontrolloimattomaksi. Tekijät ovat voineet olla monen karvainen kirjava joukko vaihtoehtoisilla taustoilla ja osaamiskompetensseilla varustettuja yksilöitä.

Muutamia esimerkkejä mainitakseni kohdalle on vuosien saatossa osunut kuntosalilla viihtynyt salin isoimman penkkituloksen omaava henkilö, joka on alkanut sivussa valmentamaan aloittelevia ”bro-sciense” ja ”näin mä teen ja toimii, niin sunkin pitää” pohjalta. 

Spinningtunteja on vetänyt henkilö, jolle kestävyysharjoittelun sykealueet olivat tuntematon juttu, koska omien sanojensa mukaan ”mä vain vedän ylämäkee ja intervalleja ja pääasia että hiki lentää” tyylillä. 

Ja mikä ihmeen palautuminen? Treenaamassa pitää käydä joka päivä, koska ammattilaisetkin niin tekevät. 

Taaksepäin katsottaessa voi tällaisia skenaarioita varmasti olla osunut yhden, jos toisenkin kohdalle enemmänkin. Nykyisellään on ala kuitenkin pyrkinyt itsenäisesti järjestäytymään, organisoitumaan ja ammattimaistumaan. 

Tämä on ehdottomasti hieno asia, koska väestötasolla olemme jatkuvasti kuitenkin valitettavan passiivisia ja monilla on myös jos jonkinlaista vaivaa ja haastetta, joka on otettava huomioon, että liikunta on turvallista. Enenevissä määrin myös puhuttaa termi ’ennakoiva terveydenhuolto’ tai ’aktiivinen terveydenhoito’, joilla molemmilla tarkoitetaan liikunnan ja fyysisen aktiivisuuden keinoin saavutettavaa terveyttä edistävää ja ylläpitävää toimintaa. 

Alallemme hakeutuu jatkuvasti töihin niin liikunnallisesti vasta-alkajia kuin jo kokeneita harjoittelijoita ohjaustehtäviin ryhmäliikunnan sekä yksilövalmennuksen puolelle. Osalla voi myös olla taustalla omakohtainen elämäntapamuutos tai alanvaihto. Oli lähtökohta sitten mikä tahansa, niin tämä asettaa alalle pyrkivän henkilön kouluttautumiselle niin sisällöllisiä kuin toteutuksellisia vaatimuksia. Laatu ja osaamiskompetenssi ovat avainasemassa, että henkilö, jonka käsiin oman terveyden edistämisemme liikunnan keinoin annamme, osaa asiansa, eikä ainakaan aiheuta lisää ongelmia jo ennestään yhden, jos toisen alkuhaasteen kanssa painivalle henkilölle. 

Mistä laatu ja asiantuntijuus siis rakentuu? 

Käännetäänpä asiaa käytännönläheisen esimerkin keinoin. Jokaisella meistä löytyy kotoaan kylpyhuoneen tapainen tila suihkuineen ja lattiakaivoineen. Hyvä! Tiesit myös varmasti, että kylpyhuoneesi marmorilaattojen alla tulee tietyssä kohtaa olla vesieristekerros, jonka tehtävänä on pitää talon rakenteet kuivana, ettei synny vesivahinkoja ja pitkällä aikavälillä hometta ja sisäilmaongelmia. Hyvä! 

Jos olet joskus teetättänyt kylpyhuoneremontin, niin tiedät myös varmasti, että tuon vesieristekerroksen tekijällä tulee olla virallinen koulutus, jossa hänelle on opetettu, miten tämä tehdään oikeaoppisesti ja oikeilla välineillä. Vaikka eristekerroksen pensselöinti kylpyhuoneen rakenteisiin ei itsessään olekaan varsinaisesti maailman vaikein juttu, on tuolla työvaiheen toteuttajalla vastuu, että toteutus on tehty oikeaoppisesti nykyisiä sääntöjä ja säädöksiä noudattaen. Tällöin vahinkoja ei pääse syntymään ja rakenteet säilyvät kuivina. Työmaanvalvojan vastuulla on tarkistaa, että henkilöllä on tuo asianmukainen koulutus ja hänen tietonsa rekisteröidään tuon työvaiheen tekijäksi. Teknisellä tarkastajalla on taas vastuu tarkistaa, että säädetyt eristepaksuudet ja muut rakenteelliset säädökset toteutuvat, että työ on hyväksyttävissä. Näin työn maksaja voi olla turvallisin mielin, että kaikki on tehty huolellisesti. 

Tällä kaikella pyritään varmistamaan, että työ on tehty asianmukaisesti ja minimoidaan riski vahingoille. Jos kuitenkin vahinko sitten sattuisi, on asia selvitettävissä työn pöytäkirjasta, että mitä ja kuka on tehnyt sekä heidän pätevyytensä asiaan ja lopulta kuka joutuu maksumieheksi tavaran osuttua tuulettimeen. 

Pidämme siis tiukasti huolta että putki-, sähkö- ja vedeneristystyöt toteuttaa koulutettu ja osaamisensa kolmannen osapuolen tekemän tarkistuksen kautta todentamaan kykenevä taho vahinkojen välttämiseksi, joten miksi liikuntapalvelua tuottava taho ei tekisi samoin. Liikuntapuolen koulutuksissa suuntaus on vahvasti kohti tällaista osaamisen todentamista, kuten jo on tapahtunut tuossa esimerkissä rakennuspuolella. 

Koulutus varmistaa

Asiakasrajapinnassa työskentelevän henkilön näkökulmasta tällä varmistetaan, että hän ymmärtää koulutuksen käytyään oman toimenkuvansa vastuut, velvoitteet ja rajoitukset. Esimerkiksi personal trainerin kohdalla on hänen ymmärrettävä, että hän on lähtökohtaisesti aina vain ja ainoastaan terveen henkilön liikuttaja, jolla ei ole terveydenhuollon ammattilaisen huomiota vaativia haasteita. Tällaisen seikan noustessa esiin, kuten vaikka syömishäiriöön viittaavat tekijät esihaastattelussa, tulee hänet ohjata ravitsemusterapeutin puheille eikä missään nimessä itse yrittää huolehtia tämän ravintovalmennuksesta. Samalla lailla myös ryhmäliikunnanohjaajan tulee ymmärtää ihmisen fysiologiaa riittävästi, että vältytään vahingoilta, eikä spinningtuntia ohjaa henkilö jolle sykealueet ovat tuntematon juttu. 

Kun liikuntaohjausta kuntokeskuksessa tai sen ulkopuolella toteuttava henkilö kykenee todentamaan osaamisensa, tarkoittaa tämä siis sitä, että hän on käynyt koulutuksen, jonka oppisisältö on koulutustalon ulkopuolisen tahon puolesta arvioitu ja hänellä on oikeus hakeutua ammatilliseen osaamisrekisteriin, kuten Suomessa APT-rekisteriin personal trainerin osalta. Koulutuksen sisältö antaa tällöin laajuudeltaan valmiudet toteuttaa niitä valmennuksellisia tehtäviä, joita pt:ltä voidaan olettaa. Voit verrata asiaa henkilöön, joka aikaisemmin toteutti sen vesieristyksen. Hien pintaan saaminen ja rääkkiharjoituksen toteuttaminen ei vaadi kummoisia taitoja, mutta pitkäjänteisen kehittymisen ja pysyvien tuloksien aikaansaaminen turvallisesti asiakkaan lähtötilanne huomioiden kyllä vaatii. 

Koulutustalon näkökulmasta ulkopuolisen tahon tekemä sisällön- ja toiminnantarkistus tuo koulutukselle luotettavuutta sekä ammattimaisuutta. Oppisisällölliset ja laajuusvaatimukset, kouluttajien riittävä koulutus- sekä kokemustausta ja koulutustoiminnan toimintamallien standardointi tulee yksinkertaisesti täyttää tai auktorisointi/henkilön ammattirekisteriin liittyminen ei mene läpi. Koulutustalolle säännöllinen ulkopuolisen tahon tekemä valvonta tarjoaa mahdollisuuden tarkistaa toimintaansa ja saada siitä palautetta. 

Kuntokeskukselle kaikki edellä mainittu tarkoittaa, että henkilö, joka pystyy todentamaan osaamisensa oikeudella liittymällä ammatilliseen rekisteriin, on saanut kyseisen työtehtävän mukaisen koulutuksen ja hän on kykenevä toimimaan asiakaslähtöisesti vastuullisesti sekä turvallisesti asiakasrajapinnassa. 

Laatu rakentuu siis moniportaisesti yhteistyössä eri tahojen kanssa, jossa jokainen voi omalta osaltaan vaikuttaa siihen, että tekijät ovat ammattitaitoisia, omat vastuunsa ja velvoitteensa tuntevia ja koulutustaustansa sekä osaamisensa todentamaan kykeneviä ammattilaisia. 

Vai miltä kuulostaisi postimyyntinä todistuksen saaneen pt:n maksimivoimaharjoitus selkävaivaiselle tai Tour de Francen vuoristo-osuuden spinningtunti sykealueista tietämättömän ryhmäliikuntaohjaajan vetämänä korkeasta verenpaineesta kärsivälle? 

Onneksemme viimeisimmän Tukesin toteuttaman selvityksen mukaan vakavia vahinkoja ei juurikaan ole Suomessa, ainakaan vielä, tapahtunut. Fakta kuitenkin on, että potentiaalista asiakaskuntaa, jotka kärsivät passiivisuuden aiheuttamista ongelmista ja erilaisista elämäntapoihin liittyvistä sairauksista, on paljon jo nyt ja vielä enemmän tulevaisuudessa. Näiden henkilöiden liikuttamiseen tarvitaan vastuullisia ja asiansa osaavia palveluntarjoajia. 

Suomessa personal trainereiden osaamisen todentamisesta sekä APT auktorisoitujen koulutustalojen säännöllisestä auktorisoinnista huolehtii SKY Ry:n ylläpitämä Auktorioitu Personal Trainer -rekisteri.

Edellinen
Edellinen

Kehittävä ravitsemus on rytmiikkalaji

Seuraava
Seuraava

Näin rakennan tuloksekkaan kuntosaliharjoitusohjelman