Polkuni T4U-kouluttajaksi: Tommi Jalomäki

Kävelen lukion käytävää matkalla kohti opinto-ohjaajan huonetta, mukanani tekemäni urasuunnitelma. Tällainen tuli jokaisen lukiolaisen tehdä ja opinto-ohjaajan tehtävä oli auttaa meitä uravalinnoissa. Minun urasuunnitelmassani luki, että haluan yksityiseen kouluun opiskelemaan personal traineriksi. Pyörittelin ajatusta päässäni: Personal trainerina pääsisi nopeasti käsiksi käytännön työhön, eikä minun tarvitsisi istua koulun penkillä useita vuosia. Lisäksi pelkkä ajatus koutsin statuksesta sai ryhtini suoristumaan ja hymyn huulille – kuinka siistiä olisi voida sanoa olevansa henkilökohtainen valmentaja!

Vierailu opinto-ohjaajan luona ei päättynyt aivan kuten olin kuvitellut. Jatka lukemista Polkuni T4U-kouluttajaksi: Tommi Jalomäki

Polkuni T4U-kouluttajaksi: Lasse Seppänen

Ampumahiihtäjästä intohimoiseksi hyvinvoinnin puolestapuhujaksi!

Moottorikelkka parkkiin, pilkkihaalari päältä ja halogeenivalot pellon laitaan valaisemaan ampumapaikkaa. Takana pitkä koulupäivä, sillä kun aamulla taksi oli vienyt ison tien varteen, edestakainen matka bussilla ylä-asteelle oli 140 kilometriä. Kotiin tullessani olikin talvisin jo pilkkopimeää.

Nuoren miehen silmät kiiluivat aina, kun asettauduin ampumapaikalle. Silloin käynnistyi kaksintaistelu harjoittelijan ja kaatuvien peltitaulujen välillä. Oli upea tunne joka ikinen kerta, kun lätkä kaatui luodin voimasta. Vaikka vuodessa ammuin tuhansia laukauksia, niin vuodesta, treenistä ja laukauksesta toiseen, tuntui aina yhtä hyvältä, kun sai peltisen lätkän kilahtamaan. Saatoin yhtyä sketsisarja Kummelin laulun sanoihin:

”Ampumahiihto on lajeista paras, hiihdät vaan ja täplät alas”.

Ampumahiihtoharrastusta kesti noin kymmenisen vuotta ja ehdin voittaa kuusi suomenmestaruutta ja kolme pronssia. Mitalit satelivat kaappiin sinnikkyyden, ei niinkään lahjakkuuden vuoksi. Olin ahkera harjoittelija ja saatoinkin jäädä koulusta pois, koska halusin hiihtää 50 kilometrin lenkin. Poissaolovihkoon saatoin kirjoittaa ”marjastamassa”, vuoden ajasta riippumatta. Sinnikkyydestä sain palkinnon myös maastohiihdon puolella, kun voitin Kainuun Cup –nimisen kokonaiskilpailun ja toiseksi tullut hiihtäjä oli aivan suomen huippuja.

Takamatkalta intohimon ääreen

Koska en uskonut riittävästi omiin kykyihini päästä ampumahiihdossa maailman huipulle, lähdin Ouluun opiskelemaan koulutetun hierojan ammattitutkintoa. Kävin hieromassa Kärsämäkeläisen blondin pohkeita ja näyttötutkinnon vastaanottajat olivat kovin vakuuttuneita: hyvin hierottu!

Hierojakoulutukseen sisältyi myös harjoittelua kuntosalilla. Luulin meneväni kahdeksi viikoksi pyyhkimään pölyjä kuntosalilaitteista. Niinhän siinä kävikin, mutta onnekseni törmäsin ohjaajaan, joka opiskeli personal traineriksi. Kiinnostuin, otin selvää Personal trainer –koulutuksesta, ja ilmoittauduin Vierumäellä järjestettävään koulutusohjelmaan. Siellä tutustuin Riku Aaltoon, joka myöhemmin perusti Trainer4You –yrityksen ja josta vuonna 2007 tuli sekä yhtiökumppanini sekä työkaverini.

Aloitin työni personal trainerina vuonna 2002 ja pääsin kouluttamaan ensimmäisen kerran kuntosaliohjaajia vuonna 2003. Koin kouluttajatyön heti antoisaksi ja kiinnostuin ensimmäisen kerran elämässäni opiskelemaan oikein kunnolla. Asiakkaiden kanssa tehty työ oli palkitsevaa ja yrittäjänä koin vapautta tehdä asiat omalla tyylilläni.

Fysiikkavalmentajasta mentaalivalmentajaksi

2009 vuonna saavutin kyllästymispisteen fysiikkavalmennuksissa. Koin, että fyysisen suorituskyvyn ja ravitsemuksen edistämisen periaatteet ovat todella yksinkertaisia, mutta siitä huolimatta asiakkaat eivät olleet sitoutuneita tai motivoituneita ohjeita noudattamaan kovin pitkään. Kuulin, että NLP eli neurolingvistinen ohjelmointi olisi toimiva menetelmä motivoinnissa ja muutostyökaluna. Niinpä lähdin opiskelemaan ensin NLP:tä ja sen jälkeen psykologiaa laajemmin. Avoimessa yliopistossa ja avoimissa koulutusohjelmissa koitin ahmia tietoa niin paljon kuin mahdollista, ja oppien seurauksista hedelmät korjasivat sekä asiakkaat että minä itse. Tiedolla valistamisen aikakausi oli päättynyt ja siirryin kokonaisvaltaisempaan ja psykologisempaan valmennusotteeseen.

Tähän mennessä olen saanut valmentaa elämäntapamuuttujia sekä kuntoilijoita lukemattoman määrän. En ole koskaan laskenut, mutta valmennuksissani on uran aikana ollut tuhansia ihmisiä. Urheilijoita olen valmentanut kahdessakymmenessä eri lajissa ja meriitteinä on useita suomenmestaruksia –ja ennätyksiä sekä MM ja EM –mitaleita.

”Liikunta on fyysisesti hyödyllistä ja henkisesti välttämätöntä!” – Mauno Koivisto

Psyykkinen valmennus on vienyt niin vahvasti mennessään, että tällä hetkellä teen fysiikkavalmennusta enää konsultoiden. Koulutan edelleen personal traineita sekä liikunta –ja hyvinvointialan ammattilaisia myös fyysisissä teemoissa, vaikkakin psyykkiset teemat täyttävät 90 % ajastani niin mentaalivalmentajana yksilöille kuin kouluttajana.

Fysiikan osalta olen itse pitänyt huolta siitä, että pysyn itsekin kunnossa. Ampumahiihtouran päätyttyä innostuin kokeilemaan triathlonia ja se vei mennessään sellaisella imulla, että olen suorittanut kaksi täydenmatkan Ironman –kisaa sekä useita puolimatkoja. Lisäksi hyvän ystävän kanssa olemme tehneet erilaisia omia henkisiä ja fyysisiä rajoja testaavia testejä, kuten 100 kilometrin yhtäjaksoisen sauvakävelyn sekä Afrikan korkeimmalle vuorelle, Kilimanjarolle kiipeämisen.

Mikä työtäni ohjaa?

Tällä hetkellä teen työtä yrittäjänä. Oman yrityksen lisäksi olen osakkaana Trainer4You –yhtiössä sekä True Hearts Oy:ssä. Työpäivääni, joka on välillä 2 tuntinen ja välillä 12 tuntinen, koitan mahduttaa niitä asioita, joita rakastan ja niitä, joita haluan muuttaa.

Olen erittäin huono motivoitumaan television katseluun tai lorvimiseen. Jos minulla on minuuttikaan ylimääräistä aikaa, otan kirjan käteeni. Luenkin vuodessa tätä nykyä 20 – 40 kirjaa ja voin sanoa, että olen parantumaton lukemisen suhteen. Yksikin hyvä ajatus, jonka kirjasta löydän, saattaa kantaa oivalluksen myötä hyvää fiilistä seuraavan päivän. Tai viikon. Jos toiset ovat koukussa elokuviin tai suklaaseen, minä olen oppimiseen.

Pyrin pitämään huolta siitä, että opiskelen joka päivä vähintään tunnin ja liikun tunnin. Yöunet hurahtavat yleensä 7,5 – 9 tunnin väliin, sillä pidän unta tärkeimpänä yksittäisenä hyvinvointitekona. Unella on hyvin vahva korrelaatio siihen, mitä seuraava päivä käynnistyy ja mitä saan aikaan.

Koen, että olen saanut työelämältä valtavan paljon, sillä olen saanut tavata tuhansia liikunta-alan ammattilaisia, motivoituneita asiakkaita, olen saanut työskennellä huippu-ammattilaisten kanssa, kirjoittaa 15 kirjaa ja viimeksi eilen olin luennoimassa Pekka Hyysalon ja Jethro Rostedtin kanssa samassa tapahtumassa.

Vaikka olen saanut paljon, koen silti, että olen vasta alkutaipaleella. Tässä kiihtyvässä informaatiomaailmassahan osaaminen vanhenee joka päivä. Nöyränä, mutta en nöyristellen suuntaankin huomista kohden. Mitähän saan taas oppia?

Jos haluat seurata arkeani, niin se onnistuu Instagramissa: @lasse_seppanen, Twitterissä: @lasse_seppanen sekä LinkedInissä ja Facebookissa omalla nimelläni.

Hyvinvointiagentit jalkauttavat hyvinvointitekoja yrityksen arkeen

LähiTapiola Pohjoinen koulutti henkilöstöstään 15 Hyvinvointiagenttia innostamaan, aktivoimaan ja jalkauttamaan pieniä, energisoivia ja hyvinvointia edistäviä tekoja yritykseen arkeen. Hyvinvointiagentti –koulutuksen tavoitteena onkin paitsi kannustaa osallistujaa ottamaan vastuu omasta hyvinvoinnistaan ja kouluttaa hänestä oman hyvinvointinsa paras asiantuntija, myös tarjota henkilölle tukea ja työkaluja lähiympäristönsä kannustamiseksi fiksumpiin, terveyttä ja energisyyttä edistäviin valintoihin. Jatka lukemista Hyvinvointiagentit jalkauttavat hyvinvointitekoja yrityksen arkeen

Training Forum 2017 – Tilaa unelmille, tiedolle ja verkostoitumiselle!

Jännittyneitä, innostuneita ja hyvinvoinnista kiinnostuneita ihmisiä viitisensataa samassa tilassa. Joku kertoi jännittäneensä tapahtumaa niin paljon, että edellisenä yönä ei innostuksissaan ollut saanut unta. Enpä juuri itsekään.

Referoin seuraavassa tapahtumapäivän kulkua käymällä läpi kunkin puhujan esittämiä ydinasioita ja höystämällä niitä henkilökohtaisilla mielipiteillä. Katsauksesta tuli sen verran tömäkkä, että suosittelen postauksen lukemista kevyessä kävelyssä tai seisomatyöpisteellä, niin säästyt istumisen haitoilta.
Jatka lukemista Training Forum 2017 – Tilaa unelmille, tiedolle ja verkostoitumiselle!

Geenitesti – turhaa pelottelua vai ennakoivaa sitouttamista?

Negen on yksi Training Forumin yhteistyökumppaneista. Sen geenitesti on maailman ainoa geenidatan ja elintapatiedon yhdistävä palvelu. Geenitesti ja sen tarjoama riskianalyysi voivatkin olla erinomaisia työkaluja asiakkaiden perinnöllisen sairastuvuusriskin riittävän aikaiseksi määrittämiseksi sekä sitouttamiseksi pitkäjänteiseen terveysvalmennukseen. Jatka lukemista Geenitesti – turhaa pelottelua vai ennakoivaa sitouttamista?

Makwan Amirkhani – Ensimmäinen ottelu

Vihdoin tuli päivä, jolloin lähdin Tukholmaan. Se oli viikkoa ennen matsia. Edelleen keskustelupalstoilla epäiltiin suureen ääneen kykyjäni. Päästessäni paikan päälle tuli sellainen olo, että nämä kaikki jätkät ovat legendoja. En tuntenut itseäni yhtään UFC-ottelijaksi. Lähinnä tunsin itseni paistiksi, joka yritetään syöttää leijonalle, mutta kukaan ei tiennyt kuinka vahva tämä paisti oikeasti on.

Menin ilmoittautumaan. Laitoin nimeni paperiin ja sain käteeni kirjekuoren.

“Laske rahat, katso, että kaikki on siellä.”

Kuoressa oli 10 000 kruunua.

“Onko tämä ottelupalkkioni?”

“Ei, se on taskurahaa.” Jatka lukemista Makwan Amirkhani – Ensimmäinen ottelu

Eveliinan kokemuksia Voimavalmentaja -koulutuksesta

Sanotaan, että opiskellessa tarvitaan kaikista eniten pakaralihaksia. Tätä sanontaa on helppo uskoa viikonloppuna startanneen Voimavalmentaja-koulutuksen jälkimainingeissa, kun autoon istuminenkin tuntui takalistossa. Ei tosin onneksi puuduttavan penkissä istumisen vuoksi, vaan tällä kertaa takamuksen arkuuteen vaikutti koulutuksen toiminnallinen osuus sekä tämän innoittamana tehty oma maastavetotreeni.

Voimavalmentaja on Trainer4Youn uusimpia täydennyskoulutuksia, jonka kouluttamisesta vastaa LitM Tuomas Rytkönen. Hänen pääaineenaan opinnoissa on ollut valmennus- ja testausoppi. Tuomas lienee monelle punttien parissa heiluttelevalle hyvinkin tuttu, onhan mies tehnyt hyvin ansiokkaita tuloksia voimaharjoittelun puolella. Lisäksi hänen kirjoituksiaan on julkaistu mm. Lihastohtori Juha Hulmin suositussa blogissa. Tuomaksen tavoitteena on olla yksi Suomen parhaista voimavalmentajista ja hänet tunnetaan tutkimustietoon pohjaavasta, tuloksellisesta valmennusosaamisestaan. Ei siis ihmekään, että ensimmäiset kurssit Jyväskylässä ja Espoossa myytiin loppuun. Jatka lukemista Eveliinan kokemuksia Voimavalmentaja -koulutuksesta

Erikoistumalla potkua personal training –liiketoimintaan

Personal training –palvelut ovat kysytympiä kuin koskaan. Niiden tarve ja tarjonta kohtaavat edelleen useimmiten kuntokeskusten palvelutiskillä tai nettisivuilla. Valtaosassa kuntokeskuksista työskenteleekin useampia personal trainereita. Sopivimman PT:n valinta voi kuitenkin olla yllättävänkin hankalaa, mikäli personal trainerit tarjoavat palvelujaan kaikkea kaikille –mentaliteetilla. Erikoistuminen oman intohimon kohteisiin sekä omiin vahvuuksiin lisäisi personal trainer –tiimin osaamista, uskottavuutta sekä helpottaisi itselleen sopivimman PT:n löytämistä. Jatka lukemista Erikoistumalla potkua personal training –liiketoimintaan

Polar Flow for Coach – maksuton verkkotyökalu valmentajille ja personal trainereille

Polar Electro on yksi Training forum 2017 –tapahtuman yhteistyökumppaneista. Polarin sykemittarit ovat tuttuja työkaluja lähes jokaiselle valmentajalle sekä personal trainerille, mutta oletko jo hyödyntänyt työssäsi Polarin tarjoamaa, maksutonta Flow for Coach –verkkotyökalua?

Harjoittelun ohjelmoinnin ja seurannan verkkotyökalu

Polarin Flow for Coach on maksuton työkalu, jonka avulla valmentajien on mahdollista seurata, analysoida ja kommentoida valmennettaviensa Polar Flow -yhteensopivalla sykemittarilla kerättyjä harjoitustietoja. Valmentaja voi suunnitella urheilijan harjoittelua ja lisätä päiväkohtaisia harjoitussuunnitelmia ja -tavoitteita. Valmentajan suunnitelmat tulevat näkyviin urheilijan harjoituspäiväkirjaan. Tämän lisäksi palvelu tarjoaa kattavat mahdollisuudet erilaisten raporttien tekoon. Jatka lukemista Polar Flow for Coach – maksuton verkkotyökalu valmentajille ja personal trainereille

Ovatko ravitsemusgurut oikeassa?

Heti alkuun kehotan lukemaan artikkelin Pärjääkö maalaisjärjellä ruokavalion valinnassa? Jos et siis ole sitä vielä lukenut. Siinä käsitellyt asiat auttavat sinua ymmärtämään ja sisäistämään tässä artikkelissa kertomiani asioita.

Sitten otsikon kysymyksen vastaukseen: ovat ja eivät ole. Asiantuntijoita on monenlaisia. Osa haluaa auttaa, osa haluaa auttaa ja tehdä siinä sivussa rahaa, osa haluaa vain tehdä rahaa ja osa haluaa jotain ihan muuta. Kaikilla näillä asiantuntijoilla on kuitenkin yksi yhteinen piirre; kaikilla on jonkinlainen käsitys normaaliudesta ja se liukuu tilanteen mukaan. Jollekin asiakkaalle voidaan antaa alennusta, toiselle hinta on vähän kalliimpi, yhtä autetaan ilmaiseksi ja samalla kerrotaan julkisuuteen jotain ihan muuta. Jokaisella on omat tarkoitusperänsä ja käyttäytymismallinsa, joiden takaa taas löytyy useita eri syitä. Tästä syystä löydät itsesi usein kuuntelemasta tai seuraamasta sellaista asiantuntijaa, jonka kanssa oma ideologiasi (tai kuvitelmasi siitä) kohtaa. Jatka lukemista Ovatko ravitsemusgurut oikeassa?